Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το νησί "Βενιζέλος" Θερμής της Λέσβου

Απέναντι από την ευρύτερη περιοχή της Θερμής, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου, βρίσκεται το νησί «Βενιζέλος». Μικρό, επίμηκες, με διεύθυνση από δυσμάς προς ανατολάς, βραχώδες και με ελάχιστη βλάστηση, κατάλοιπο τρομακτικών γεωλογικών μετασχηματισμών που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο πριν από εκατομμύρια χρόνια, αποτελεί σήμερα καταφύγιο γλάρων αλλά και χώρος αναψυχής για όσους διαθέτουν πλεούμενο...

Η προέλευση της ονομασίας του ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα και σχετίζεται με μια επίσκεψη που έκανε ο μεγάλος έλληνας πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λέσβο το 1915. Στα πλαίσια της ολιγοήμερης διαμονής του στο νησί ο Βενιζέλος επισκέφθηκε τη Θερμή δυο φορές. Η πρώτη του επίσκεψη ήταν ολιγόωρη. Η δεύτερη όμως, που έγινε στις 4/5/1915 διήρκησε περισσότερο και έγινε στα πλαίσια γεύματος που του παρέθεσε ο Γ. Βαμβούρης στο ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Πάλλας»
Η υποδοχή που επεφυλάχθη στο Μεγάλο Κρητικό από τους κατοίκους της περιοχής ήταν μεγαλειώδης. Από όλα τα γύρω χωριά συνέρευσαν για να τον επευφημήσουν και να εκφράσουν τη συμπάθεια αλλά και την υποστήριξή τους σ’ αυτόν. Μετά το γεύμα και αφού αναπαύτηκε για λίγο σε δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Ε. Βενιζέλος εκδήλωσε την επιθυμία για μια θαλασσινή έξοδο με μικρό ιστιοφόρο σκάφος, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το τράβηγμα των διχτυών από ψαροκάικο της περιοχής.Κατά την έξοδο ο Βενιζέλος ανέλαβε ο ίδιος τη διακυβέρνηση του σκάφους. Με μεγάλη δεξιοτεχνία έκανε ελιγμούς γύρω από το μικρό νησί, αφήνοντας έκπληκτους όλους τους παρισταμένους, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν από την ξηρά τη θαλασσινή αυτή απόδραση του μεγάλου ηγέτη. Ο θαλασσινός αυτός περίπατος γύρω από το νησί της Θερμής στάθηκε η αφορμή της έκτοτε ονομασίας του.
Από το βιβλίο του Γ. Διγιδίκη « Θερμή. Μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 χιλιάδων ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου