Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Μια οφειλόμενη απάντηση για την πλαζ Κανόνι

Επιστολή της κ. Παναγιώτας Χαβρανλή, Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργων-Θερμής Λέσβου, στην Εφημερίδα "Εμπρός" της Λέσβου.
Κ. Διευθυντά
Στο με αρ. 3110/6 Ιουλίου 2010 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύτηκε σχόλιο με τίτλο «Βρόμησαν τη θάλασσα». Κατ’ αρχήν, διαψεύδουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι συνέβη τέτοιο απαράδεκτο συμβάν στην πλαζ Κανόνι...

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι για άλλη μια φορά η περιοχή μας έγινε στόχος αθέμιτου ανταγωνισμού, ανήθικης υστεροβουλίας και κακοήθειας ή... επιπολαιότητας. Η ιστορία με την κατασυκοφάντηση της περιοχής πάει πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι Μυτιληνιοί ανακάλυψαν αυτή την υπέροχη αμμουδερή παραλία με τα πεντακάθαρα κρυσταλλένια της νερά, χάρη στο ξενοδοχείο «Lesvos Inn», το «Ανεμοκάμπι», το «Σάρτζα» (σήμερα «Θάλασσες») και το «Μαγιότε». Ήταν τέτοια η προσέλευση κυρίως της νεολαίας, που θορύβησε και ενδεχομένως να έθιξε επιχειρηματικά συμφέροντα άλλων κοντινών στη Μυτιλήνη περιοχών. Τότε άρχισαν να διαδίδονται διάφορες δυσμενείς για την περιοχή διαδόσεις, που από στόμα σε στόμα έπληξαν όχι μόνο την παραλία και τα παρακείμενα καταστήματα, αλλά και όλη την τουριστική δραστηριότητα των Πύργων Θερμής, που σημειωτέον διαθέτει πάνω από 800 κλίνες (δύο ξενοδοχεία και πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων), προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτά τα γνωρίζαμε και κρίναμε ότι στις κακόβουλες διαδώσεις θα έπρεπε να απαντήσουμε με πράξεις, ώστε να τελειώνει άπαξ και διά παντός αυτή η νοσηρή τακτική ευφάνταστων ανθρώπων.
Θέσαμε, λοιπόν, σαν πρωταρχικό στόχο στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, τον Ιανουάριο του 2007, υποβάλαμε πλήρη φάκελο υποψηφιότητας για βράβευση της παραλίας Κανόνι με το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία». Δαπανήσαμε πολλά χρήματα και ικανοποιήσαμε πλήρως και τα 29 αυστηρά κριτήρια που προϋποθέτει η απονομή του βραβείου. Αγωνιστήκαμε και κοπιάσαμε πάρα πολύ, με μόνο σύμμαχο τα αδιάβλητα και αδιαμφισβήτητα δεδομένα των αναλύσεων νερών κολύμβησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που διενεργούσαν και συνεχίζουν πιστοποιημένα με ISO εργαστήρια των Αθηνών και τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (http://iason.minenv.gr/paralies).
Μετά από αυτά είναι προφανής η χαρά και η ικανοποίησή μας, όταν τα επόμενα έτη 2008, 2009 και 2010 απονεμήθηκε στην παραλία Κανόνι η «γαλάζια σημαία», μετά από επιτόπιο έλεγχο ειδικού επιθεωρητή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, όπως προβλέπει η σχετική αυστηρή διαδικασία. Το γεγονός αυτό έτυχε ιδιαίτερης προβολής και ευμενών σχολίων από την εφημερίδα σας.
Σήμερα, εν μέσω τουριστικής κρίσης, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάποιοι επιπόλαια και απροβλημάτιστα ανοίγουν το στόμα τους και κακολογούν την παραλία. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που στον πίνακα ανακοινώσεων της παραλίας αναρτώνται υποχρεωτικά ανά 15νθήμερο οι αναλύσεις των νερών κολύμβησης από εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πιστοποιημένο με ISO εργαστήριο των Αθηνών, όταν τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι συγκριτικά πολύ καλύτερα από αυτά άλλων βραβευμένων με «γαλάζια σημαία» παραλιών του νησιού μας, όταν δηλαδή αποδεδειγμένα με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο η πλαζ Κανόνι είναι μια από τις καλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Λέσβου.
Η κακοήθεια και η επιπολαιότητα, όμως, έχουν και όρια. Ως εδώ. Είναι η τελευταία φορά που ανεχόμαστε, ως δημοτική αρχή, τέτοιες συμπεριφορές. Από δω και πέρα όποιος συκοφαντεί την παραλία Κανόνι για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης, θα φέρει και το βάρος της απόδειξης ενώπιον της δικαιοσύνης.
Γιατί η πλαζ Κανόνι, εκτός από μοχλός τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, έχει γίνει το επίκεντρο όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του δήμου μας με τη συμμετοχή παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, γυμνασίου και ενεργών πολιτών και με την υλοποίηση κάθε χρόνο πλήθους περιβαλλοντικών εκδηλώσεων (εκθέσεις ζωγραφικής - φωτογραφίας, κουκλοθέατρο, διαλέξεις, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί ακτών κ.λπ.).
Συνεπώς, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε ανυπεράσπιστη σε κακοπροαίρετα ή επιπόλαια άτομα.
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία
Η Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργων Θερμής
Παναγιώτα Χαβρανλή

Σχόλιο της εφημερίδος: Δε γνωρίζουμε για τις προθέσεις και διαθέσεις εκείνων που έχουν συμφέροντα, σύμφωνα με την επιστολογράφο, να κατασυκοφαντήσουν την περιοχή Κανόνι των Πύργων Θερμής. Για να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, μάλλον θα γνωρίζει περισσότερα. Σε ό,τι μας αφορά, πρόθεσή μας και μοναδική επιδίωξη ήταν, μ’ αφορμή ένα περιστατικό που προσέβαλλε τη συγκεκριμένη περιοχή, να το δημοσιοποιήσουμε, ζητώντας απ’ τους άμεσα εμπλεκομένους να το ελέγξουν και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Το γεγονός ότι η αντίδραση ήταν ετεροχρονισμένη δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Αρκεί ωστόσο το ότι έγινε, από υπεύθυνα χείλη, και υπάρχει διαβεβαίωση ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου