Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Σήμερα 24-2-2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00 στο πρώην Δημαρχείο Λουτροπόλεως θερμής συγκεντρωθήκαμε οι παρακάτω φορείς του πρώην Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής ήτοι:
1. Οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Λουτροπόλεως Θερμής και των Τοπικών Κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών, Μυστεγνών, Πηγής, Κώμης, Πύργων Θερμής.
2. Οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Λ. Θερμής και των δημοτικών σχολείων Λ. Θερμής, Νέων Κυδωνιών, Μυστεγνών, Πηγής.
3. Οι πρόεδροι των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του πρώην Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λέσβου και κάτοικοι της περιοχής και συζητήσαμε το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα...
Μετά από ευρεία διαλογική συζήτηση και πλήρη ανάλυση των εκπαιδευτικών πραγμάτων της περιοχής του πρώην Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής, αποφασίζουμε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος το οποίο θα αποσταλεί στο Δήμο Λέσβου, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου, στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου, στην δ/νση Περιφερειακής εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, στους βουλευτές Λέσβου και στα ΜΜΕ Λέσβου.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το τελευταίο διάστημα στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας έλαβε χώρα διαβούλευση που είχε ως αντικείμενο τις συγχωνεύσεις Σχολείων, μεταξύ των οποίων και των Γυμνασίων Θερμής, Μόριας και Παμφίλων καθώς και του Δημοτικού σχολείου Πηγής.
Με δεδομένο ότι από τη μία, κανένα Σχολείο δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές να υποδεχτεί το μαθητικό δυναμικό όλων των προαναφερθέντων, κι από την άλλη έχει αρχίσει έντονη ζύμωση σχετικά με το χώρο που θα πρέπει να χωροθετηθεί νέο διδακτήριο, έχουμε να επισημάνουμε ότι ο καταλληλότερος χώρος, έναντι εκείνων που κατά καιρούς προτείνονται, είναι ο οικοπεδικός χώρος του Γυμνασίου Λ. Θερμής που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργων Θερμής για τους κάτωθι λόγους:
1. Χωροταξικοί λόγοι: Τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο νέο διδακτήριο θα προέρχονται από γεωγραφική έκταση που εκτείνεται από την περιοχή του Δ.Δ. Κυδωνιών και Κώμης προς βορά, μέχρι την περιοχή των Δ.Δ. Παναγιούδας και Μόριας προς νότο. Η περιοχή που βρίσκεται σε ίση σχεδόν, απόσταση από τα προαναφερθέντα γεωγραφικά άκρα και κατά συνέπεια στην καταλληλότερη θέση, είναι ο οικοπεδικός χώρος του Γυμνασίου Λ. Θερμής.
2. Πληθυσμιακοί λόγοι: η περιοχή του πρώην Δήμου Λ. Θερμής παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια (μετά τον κορεσμό της νότιας Μυτιλήνης) μια πληθυσμιακή δυναμική που τείνει συνεχώς αυξανόμενη. Εντονότατη οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται στους παραλιακούς κυρίως, οικισμούς, γεγονός που προοιωνίζει πληθυσμιακή ανάπτυξη ιδιαίτερα μεγάλη, απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης και λειτουργίας Σχολικής μονάδας. Παράλληλα, η περιοχή αποτελούμενη από έξι(6) Δημοτικά Διαμερίσματα και πέντε(5) οικισμούς έχει ήδη πληθυσμό (απογραφή του 2001) 4.000 χιλιάδων περίπου κατοίκων.
3. Πολιτιστικοί- εκπαιδευτικοί λόγοι: η ως άνω περιοχή το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί ήδη δύο συγχωνεύσεις σε επίπεδο Σχολικών μονάδων με το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων Πύργων Θερμής(συγχώνευση με Λ. Θερμής) και Κώμης(συγχώνευση με Πηγής) και επίκεινται και νέες συγχωνεύσεις. Η ενδεχόμενη απομάκρυνση και του Γυμνασίου Λ. Θερμής θα αποψιλώσει εκπαιδευτικά μια ολόκληρη περιοχή στερώντας την από ένα ίδρυμα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει τόσο ανάγκη. Παράλληλα, οι χαμηλές επιδόσεις στον εκπαιδευτικό τομέα των παιδιών της περιοχής, αποτέλεσμα, ενδεχομένως, και της ανυπαρξίας επί δεκαετίες ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα αποτελούσε πυρήνα παιδείας και κυψέλη πολιτισμού, αποτέλεσαν κι ένα από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν την πρώην Δημοτική Αρχή στη δημιουργία του Γυμνασίου, η ύπαρξη του οποίου τίθεται σήμερα εν αμφιβόλω από μικροπολιτικά συμφέροντα και τοπικιστικές επιδιώξεις.
4. Λόγοι καταλληλότητας οικοπέδου: το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται το Γυμνάσιο Λ. Θερμής είναι εκτάσεως 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ενιαίο, βρίσκεται κοντά σε κεντρικό οδικό άξονα, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης έργο ρύθμισης της κυκλοφοριακής κίνησης της παρακείμενης επαρχιακής οδού που προβλέπει μεταξύ άλλων, σηματοδότες, ειδικά στέγαστρα αναμονής των μαθητών, χώροι στάθμευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα, που θα προσφέρουν ασφάλεια και εξυπηρέτηση στους μαθητές του Διδακτηρίου, προυπολογισμού 190.000,00 ευρώ.
5. Υπάρχουσες υποδομές: στον ως άνω οικοπεδικό χώρο υφίσταται λιθόκτιστο κτίριο κεραμοσκεπές (πρώην Δημοτικό Σχολείο Πύργων Θερμής)για το οποίο δαπανήθηκε το 2009 το ποσό των 162.000 ευρώ προκειμένου να ανακαινιστή εκ βάθρων. Σήμερα σ’ αυτό στεγάζεται το γραφείο των εκπαιδευτικών και του διευθυντή, η αίθουσα πληροφορικής, χώρος προβολών και διαδραστικού πίνακα και το κυλικείο. Το κόστος εξοπλισμού της αίθουσας πληροφορικής πλησίασε τις 30.000 και διαθέτει υψηλής ποιότητας συγκροτήματα επώνυμων υπολογιστών. Το κτίριο αυτό, με την αυτόνομη θέρμανση που διαθέτει(καλοριφέρ), τα κλιματιστικά μηχανήματα και τον λοιπό εξοπλισμό(Υ/Π, δύο φωτοτυπικά, φαξ και λοιπά) μπορεί να αποτελέσει βασικό και ουσιαστικό, κύριο ή δευτερεύον κτίσμα, στο υπό ανέγερση διδακτήριο. Τέλος, στον αύλειο χώρο, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, που κατασκευάστηκε πρόσφατα στα πλαίσια του προγράμματος Αθήνα 2004, επτά προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας προδιαγραφών του Ο.Σ.Κ.(αξίας 170.000 ευρώ),ικανή βλάστηση, χώροι υγιεινής καθώς και αναψυχής των μαθητών.
6. Η δημιουργία ενός νέου διδακτηρίου στον χώρο του Γυμνασίου Λ. Θερμής υπαγορεύεται και από λόγους πρακτικούς. Έχει ήδη αποδειχτεί ότι υδροκέφαλα εκπαιδευτικά συγκροτήματα που αριθμούν εκατοντάδες μαθητών ή στριμώχνονται σε μικρούς χώρους (π.χ 4-5 στρεμμάτων) έχουν παρουσιάσει πολλαπλά προβλήματα. Η άνεση του χώρου, η ομοιογένεια των ηλικιών είναι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία του νέου διδακτηρίου.
7. Τέλος, μια ολόκληρη περιοχή (ένας πρώην Δήμος) που στερήθηκε διδακτηρίου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πολιτιστικών παραγώγων αυτού, τη στιγμή που ανάλογα εκπαιδευτήρια λειτουργούσαν στα πλαίσια μικρών κοινοτήτων, στηρίζοντας την ύπαρξή τους στην πληθυσμιακή ευρωστία όμορων Δημοτικών διαμερισμάτων, δεν προτίθεται να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την απομάκρυνση της Σχολικής τους μονάδας από τα γεωγραφικά τους όρια. Η συμφόρηση σχολικών μονάδων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που ελάχιστα απέχουν από αντίστοιχες της πόλεως Μυτιλήνης και η αποψίλωση- εγκατάλειψη άλλων πλέον απομακρυσμένων, με προϋποθέσεις που, όπως εκτέθηκε ανωτέρω, είναι πολύ καλύτερες, θα αποτελέσει κατάφωρη πρόκληση, θα προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση 4.000 χιλιάδων κατοίκων που ζουν και δημιουργούν εκεί, την αίσθηση της εγκατάλειψης και τη βίωση του αισθήματος ότι η πολιτεία μεροληπτεί.

Γιαννάκας Γεώργιος Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Λ. Θερμής
Σταυράκης Ευστράτιος Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Μιστεγνών
Καρασάβας Νικόλαος Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Πηγής
Τσιβγούλης Χρήστος Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Κώμης
Κόμλος Αντώνιος Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Ν. Κυδωνιών
Κατσαρός Παναγιώτης Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Πύργων Θερμής
Βόμβας Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΓυμνασίουΛ. Θερμής
Καρακωνσταντή Μαρία Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λ. Θερμής
Χιώτη Όλγα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Κυδωνιών
Βουδούρη Παρασκευή Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Πηγής
Σωτηρίου Ακινδύνα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μιστεγνών

Μανωλέλλης Χρήστος Πρόεδρος Ναυταθλητικού εκπολ/κού συλλόγου Ερασιτεχνών
Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής ΄΄ ΠΟΣΕΙΔΩΝ΄΄
Μάγου Λουκία Πρόεδρος πολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου γυναικών
Λ. Θερμής ΄΄ ΘΕΡΜΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ΄΄
Κυρίκης Γεώργιος Πρόεδρος Λαογραφικού εξωραιστικού συλλόγου Λ Θερμής
΄΄ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄
Τσεσμετζή Ελευθερία Πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Πύργων Θερμής
Καραγιάννης Θεόδωρος Πρόεδρος Γ.Π.Π.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Πηγής
Κονταξόπουλος Βασίλης Πρόεδρος Μορφωτικού σωματείου ΄΄Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ΄΄ Πηγής
Κώμης.
Διμπαμπή Λουκία Πρόεδρος Ιππικού Ομίλου Μιστεγνών
Λαλέτα Ευτυχία Πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Μιστεγνών ΄΄ΜΗΚΙΣΤΟΣ΄΄
Σεκερτζής Παναγιώτης Πρόεδρος Εξωραϊστικού Μορφωτικού Αθλητικού Πολιτιστικού
Συλλόγου Ν. Κυδωνιών ΄΄ΜΕΑΣ ΕΙΡΗΝΗ΄΄
Καλαιτζόγλου Στυλιανή Πρόεδρος Εξωραϊστικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου
΄΄ΝΗΣΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ΄΄ Ν. Κυδωνιών.
Γιαρλού Αικατερίνη Πρόεδρος Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών
Ν. Κυδωνιών.
Μολυβιάτης Αλέκος Πρόεδρος Αθλητικής Εκπολιτιστικής Ένωσης Κώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου