Ολόκληρη η περιοχή της Θερμής στη Λέσβο, γνώρισε στο παρελθόν μεγάλες ιστορικές στιγμές που έμελλε να την κάνουν πασίγνωστη μέχρι σήμερα στα πέρατα του κόσμου. Μια εξ’ αυτών ήταν η λαμπρότατη υποδοχή που επεφύλαξαν στον ερχομό του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ του Παλαιολόγου, όταν επισκέφτηκε τον τόπο τούτο, όπου οι ετοιμασίες και η όλη τελετή της υποδοχής από τις αρχές και τους κατοίκους της πολιτείας ήταν αντάξιες της μεγαλειότητας του ηρωικού Βασιλέως της Αυτοκρατορίας...
Ο λόγος του ερχομού του μεγάλου αυτού αυτοκράτορα της Ελληνοχριστιανικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ότι το έτος 1440μ.Χ. ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος που ήταν ακόμα Πρίγκιπας, καθότι βασίλευε ο αδελφός του ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος (1425-1448), νυμφεύτηκε στη Μυτιλήνη την κόρη των Γατελούζων την Αικατερίνα. Όμως, επειδή η Πριγκίπισσα Αικατερίνα μιλούσε τα ρωμαίικα Ελληνικά όπως τα μιλούν στη Μυτιλήνη με την Αιολική διάλεκτο, αποφάσισε ο Κωνσταντίνος να της μάθει τα «ψηλά» αρχαία Ελληνικά ώστε να μπορεί να την παρουσιάζει στο Μυστρά και στη Βασιλεύουσα, στα παλάτια και στις μεγάλες αυλές. Αναζητώντας έναν καλό διδάσκαλο για την γυναίκα του, έφερε τότε από το Μυστρά στη Μυτιλήνη τον Ηπειρώτη στην καταγωγή Θεόδωρο, ο οποίος μετέπειτα διετέλεσε επί δώδεκα και πλέον έτη, διδάσκαλος στη Θερμή και αξιώθηκε του Μαρτυρίου μαζί με τους Αγίους της Θερμής, Ραφαήλ, Νικόλαο, Ειρήνη και τους συν αυτώ μαρτυρήσαντες για του Χριστού την πίστη την Αγία. Ο διδάσκαλος Θεόδωρος ήταν αξιαγάπητος, καλοσυνάτος, πολύ μορφωμένος καί είχε θητεύσει πρωτύτερα στον ξακουστό Μυστρά ως πρωτοασηκρίτης του Πρωτοδάσκαλου Γεωργίου Γεμιστού καί είχε προτιμηθεί ως διδάσκαλος στο παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά.
Στη Μυτιλήνη, καθότι η Πριγκίπισσα Αικατερίνα εγκυμονούσε στον έβδομο μήνα, ο Θεόδωρος δεν της παρέδιδε πλέον μαθήματα και γι’ αυτό εκείνος διέμενε τακτικά στη Θερμή, όπου είχε ιδιαίτερες φιλίες με το γιο του Προεστού της Θερμής τον Βασίλειο, τον εξίσου Μάρτυρα της Ορθοδόξου πίστεως. Τότε λοιπόν, ήταν που ήρθε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος για να μεταφέρει τη γυναίκα του στην Πόλι, ώστε να γεννήσει εκεί το πρωτότοκο παιδί που θα προοριζόταν για αυτοκράτορας. Όμως, καθώς ταξίδευε η βασιλική γαλέρα παγιδεύτηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη και μετά από την ανταλλαγή κανονιοβολισμών, η Αικατερίνα απέβαλε το παιδί της και σε τρεις ημέρες απέθανε και η ίδια στη Λήμνο.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επέστρεψε στη Μυτιλήνη παραμένοντας στο Μεγάλο Κάστρο για 40 ημέρες, πενθώντας για τον χαμό της γυναίκας τους καί παρηγορούμενος από τον διδάσκαλο Θεόδωρο για τη συμφορά που τον βρήκε. Τότε ήταν που λόγω των γνωριμιών του Θεοδώρου στη Θερμή με τον Βασίλειο ήρθε και ο τότε Πρίγκιπας Κωνσταντίνος και του επιφυλάχθηκε λαμπρή υποδοχή, τιμώντας οι κάτοικοι αυτόν τον ξακουστό άνδρα της Ρωμηοσύνης που έμελλε να είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γράφοντας έτσι, με την έλευση και την προσωρινή διαμονή του Μεγάλου αυτού Βασιλέως στη Θερμή, μια ακόμα ένδοξη σελίδα στη μεγαλειώδη τοπική ιστορία.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αφού διέθετε μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες. Όμως, στις 28 Μαΐου του 1453, ο Μωάμεθ αποφάσισε γενική επίθεση εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Ο Κωνσταντίνος μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στο Ναό της Αγίας Σοφίας, αγωνίσθηκε στο πλευρό των στρατιωτών του ως απλός στρατιώτης. Οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη το πρωί της 29ης Μαΐου και η ένδοξη Πόλη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας έπεσε στον αλλόθρησκο κατακτητή. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος αυτοκράτορας τού Βυζαντίου, που χαρακτηρίζεται από την γενναία αυτοθυσία του.
Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, Άγγελος Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" για να ξαναέρθει την κατάλληλη στιγμή "το πλήρωμα του χρόνου" και ο Άγγελος θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει τους Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι θρύλοι και προφητείες αναφέρουν ότι θα τους κυνηγήσει μέχρι την "Κόκκινη Μηλιά" και στη μάχη που θα γίνει οι Τούρκοι θα νικηθούν και "θα κολυμπήσει το μοσχάρι στο αίμα τους". Ο θρύλος προσθέτει ακόμα, ότι ο Άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει.
Στρατής Ανδριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου