Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το φάντασμα του Σάρλιτζα

Σ' ένα τετρασέλιδο κείμενο που υπογράφει η Φωτεινή Πιπιλή στο «Κ» της Καθημερινής με τίτλο «Φαντάσματα» Δημόσιας Περιουσίας, γίνεται αναφορά σε τρία εγκαταλελειμμένα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ αυτών και το Σάρλιτζα στη Λουτρόπολη Θερμής.

Στο σχετικό κείμενο, αναφέρονται τα εξής:...

«Τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής και ιστορίας διανύει η Θερμή στα πα­ράλια της Λέσβου. Για τις πασίγνωστες από την αρχαιότητα θερμοπηγές πρωτομίλησε ο Περγαμηνός γιατρός Κλαύδιος Γα­ληνός. Ήταν ακόμα τουρκοκρατούμενο το νησί, όταν ο αδελ­φός του διατελέσαντος πρωθυπουργού του οθωμανικού κρά­τους Χιλμί Πασά και πλούσιος κάτοικος της Θερμής, Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, σκέφτηκε να αξιοποιήσει το θη­σαυρό των πηγών και ανήγειρε το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρ­χιτεκτόνων το υπέροχο και με εμφανή επηρεασμό από την οθωμανική αισθητική ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς», που συ­γκέντρωνε τον καλό κόσμο της «καθ ημάς Ανατολής» για λου­τροθεραπεία και κοσμική ζωή.
Από τη θεμελίωση μπήκε σε περιπέτειες. Κίνημα των Νεό­τουρκων, ιταλοτουρκικός πόλεμος του 1911, δολοφονία του ιδιοκτήτη. Η χαρά της απελευθέρωσης του νησιού από τον ελ­ληνικό στόλο το 1912 ντύνεται γαλανόλευκα. Ακολουθεί σύ­ντομη περίοδος δόξας. Ο ελευθερωτής Παύλος Κουντουριώ­της πατά σε κόκκινα χαλιά και οι κήποι φεγγοβολούν από τα πυροτεχνήματα. Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α' Παγκόσμιος Πόλε­μος, πρώτο κύμα Μικρασιατών προσφύγων μετατρέπουν το «Σάρλιτζα» σε καταφύγιο δοκιμαζόμενων. Το 1915 η δόξα επιστρέφει με τις δύο επισκέψεις του Βενιζέλου, που μόλις είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Κατά το 1920 το «Σάρλιτζα» έφτασε στο ζενίθ και χρειάστηκε η ίδρυση εκεί προσωρινού αστυνομικού σταθμού, για να ελέγχει την πολυκοσμία της Θερμής. Με τις ανταλλαγές των πληθυσμών το '23 το ξενοδοχείο περνά στην Εθνική Τράπεζα και συνεχίζει να «ζει». Τακτικοί πελάτες, ο Γεώργιος Παπανδρέου, το βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη, ο Μυριβήλης, ο Ελία Καζάν, ο Ανδρέας Παπαν­δρέου. Ήταν πολύ νέο ακόμα το κομψοτέχνημα του «Σάρλιτζα» για να δεχτεί το χτύπημα του 1933, όταν η Εθνική Τράπεζα απο­φάσισε να το βγάλει σε πλειστηριασμό μαζί με τις πηγές. Νέος ιδιοκτήτης το παντοδύναμο, τότε, ΤΣΑΥ με τη μεγάλη οικονο­μική επιφάνεια, αλλά και το κύρος που περιέβαλλε τον Ιατρικό Σύλλογο. Το 1982 το «Σάρλιτζα» έκλεισε, με μόνη κληρονομιά από την κακοδιοίκηση και την αδιαφορία κάποιων χαρτογια­κάδων τις καταστροφικές για την εμφάνισή του προσθήκες. Πολλές φωνές θρήνησαν το «Σάρλιτζα», αλλά οι ιδιοκτήτες -το υπαγόμενο στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων ΕΤΑΑ (Γιατροί Οδοντογιατροί Φαρμακοποιοί - Υγειονομικοί)- έχουν άλλες προτεραιότητες».
Σημ. Συντ: Τι κι αν γράφουν τα Αθηναϊκά μέσα, τι κι αν ξοδεύουμε μελάνι, χρόνια τώρα, εκφράζοντας την αγωνία όλων μας για την τελική κατάληξη και την τύχη του κτίσματος και των πηγών.
Τι κι αν κάθε λίγο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για κατάρρευση και ολική καταστροφή.
Τι κι αν κατά καιρούς γίνεται λόγος για προσπάθειες προσέγγισης της διοίκησης του ΤΣΑΥ που πιθανόν να οδηγούσαν σε συμφωνία αξιοποίησης του περιουσιακού αυτού στοιχείου.
Άλλο ένα αισιόδοξο στοιχείο φαίνεται στην άκρη ενός σκοτεινού τούνελ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις έγιναν με τη διοίκηση του ταμείου (ΤΣΑΥ) και απ ό,τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Όμως, ακόμα τίποτα δεν είναι επίσημα ανακοινώσιμο. Ο Γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Λ. Θερμής Πλωμαρίου Στ. Πολίτης, διαβεβαιώνει ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση, προκειμένου ν αξιοποιηθεί το ακίνητο και οι πηγές, γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην περιοχή και στις επιχειρήσεις.
Από: www.dimokratis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου