Πύργοι Θερμής - ΛΕΣΒΟΣ
Κατά τα μέσα του Ιούνη, που κόβονται τα βύσσινα, όλες οι νοικοκυρές του χωριού συνηθίζουν να φτιάχνουν το περίφημο τσέρυ. Ένα εξαίρετο μυρωδάτο πιοτό που πίνεται κυρίως το χειμώνα και κερνιέται στους επισκέπτες στα φιλόξενα σπίτια, γι' αυτό και λέγεται, κατά την παράφραση της λέξης, καί τσέρες, που υποδηλώνει το κέρασμα...Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων σχεδόν των σπιτιών αυτή την περίοδο του καλοκαιριού, να αντικρύζει κανείς σε κάθε ταρατσούλα ή ξέφωτο, τη γυάλα με τα βύσσινα και τη ζάχαρη, σκεπασμένα μ' ένα τούλι, αφημένα στον ήλιο ώστε να εκβάλλουν τους χυμούς τους, που αποκτούν μιά γλυκιά καί θεσπέσια γεύση, λόγω της ζάχαρης. Είκοσι και πλέον μερόνυχτα παραμένουν έκθετα εκεί και ύστερα οι νοικοκυράδες πέρνουν τη γυάλα μέσα στο σπίτι, προσθέτοντας κονιάκ και όλα τα μπαχαρικά, για να αποκτήσει το πιοτό μία υπέροχηη μυρωδιά. Αν έχουν βάλει στη γυάλα ενάμιση κιλό βύσσινα, που τα έχουν καλοπλύνει και σουρώξει καλά, προσθέτουν καί ένα κιλό ζάχαρη. Το κονιάκ που θα ρίξουν μετά είνα περίπου ενάμιση κιλό, ίσως και λίγο περισσότερο, και τα μπαχαρικά είναι ένα καρυδάκι σπασμένο, τρία μασούρια κανέλα, λίγο κακουλέ, δυό - τρία κομάτια πιπερόριζα και δέκα έως δεκαπέντε μοσχοκάρφια.
Το τσέρες τοποθετείται στο ντουλάπι και μόλις χειμωνιάσει, αρχίζει το κέρασμα συνοδευόμενο με ξηρούς καρπούς και πίνεται στην υγειά των νοικοκυραίων καί των μερακλήδων που ξέρουν να εκτιμούν την φιλία και την αγάπη που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους.
Στην υγειά σας...
Στρατής Ανδριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου