Επτά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το χωριό Ξηροπόταμος ή Βησσοτσάνη, στο κοιμητήριο του οποίου σώζεται ναός του Αγίου Θεοδώρου που εορτάζεται από τους Δραμινούς το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εγκαινιάσθηκε στις 15 Μαρτίου 1815, αρχιερατεύοντος του Ιεράρχου Παρθενίου Κατσακούλη, που καταγόταν από τα Πάμφιλα της Λέσβου και διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας (1810-1817), εν συνεχεία Μητροπολίτης Μηθύμνης και εκοιμήθη σε μεγάλη ηλικία στις 19 Σεπτεμβρίου 1831...
Στην εικόνα του 2ου διάχωρου του τέμπλου του ναού, όπου σε κάθε Εκκλησία εικονίζεται ο τιμώμενος Άγιος, υπάρχει ολόσωμη εικόνα Αγίου με επιγραφή «άγιος Θεόδωρος», που κρατεί Σταυρό και κλαδί φοίνικα ως σύμβολα του μαρτυρίου και της αιωνίου ζωής. Εικάζεται ότι ο Άγιος, προς τιμήν του οποίου χτίστηκε ο ναός, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Νεομάρτυς Άγιος Θεόδωρος, ο επονομαζόμενος Χατζής ο Μυτιληναίος, ο εκ Πύργων Θερμής της Λέσβου καταγόμενος, που μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό στις 30 Ιανουαρίου 1874, απαγχονισθείς από τους Τούρκους στην θέση «Παρμάκ καπί» της Μυτιλήνης και ενταφιασθείς στον ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Μόθωνα της Μυτιλήνης.
Ο Μητροπολίτης Παρθένιος γνώριζε πολύ καλά τα περί του μαρτυρίου του Αγίου Θεοδώρου του Χατζή, με τον οποίο ήταν σχεδόν συνομήλικος, συνδεόταν μαζί του με πνευματικούς, ίσως και συγγενικούς δεσμούς και προ του μαρτυρίου του ο Άγιος διέμενε για αρκετό διάστημα στο σπίτι του Παρθενίου στα Πάμφιλα, διωκόμενος από τις τουρκικές αρχές, δεδομένου ότι τα Πάμφιλα απέχουν από την γενέτειρα του Αγίου Θεοδώρου, τους Πύργους Θερμής, μόλις 2 χιλιόμετρα.
Είναι προφανές ότι ο εκ Παμφίλων Μητροπολίτης Δράμας Παρθένιος, γνώριζε από πρώτο χέρι τον Νεομάρτυρα Θεόδωρο και είναι πιθανόν να αφιέρωσε το ναό στη μνήμη του. Επίσης, τον Άγιο ευλαβούντο πολύ όλοι οι κάτοικοι των Παμφίλων, καθώς και του Καλαμιάρη στην Παναγιούδα, οι οποίοι φέρουν ακόμα και σήμερα επίθετα που αρχίζουν από τη λέξη Χατζής…
Στρατής Ανδριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου