Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η Μετακομιδή Λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου Χατζή του Μυτιληναίου (+30/1/1784), στη γενέτειρά του στους Πύργους Θερμής της Λέσβου το 1985








Στο παρόν video που τραβηξε ο Γιώργος Βασ. Παπαδόπουλος, παρουσιάζεται ολόκληρη η τελετή Μετακομιδής Λειψάνου στους Πύργους Θερμής, του Αγίου Θεοδώρου Χατζή του Μυτιληναίου, που μαρτύρησε στη Μυτιλήνη από τους Τούρκους στις 30 Ιανουαρίου 1784. Είχε ενταφιασθεί στο εξωκλήσι Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Μόθωνα της Μυτιλήνης και η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1967 και φυλάσσονται σήμερα στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά της Μυτιλήνης. Η Μετακομιδή ενός μέρους αυτών έγινε από τον Αγ. Ιωάννη στη γενέτειρα του Νεομάρτυρος στους Πύργους Θερμής της Λέσβου στις 3 Σεπτεμβρίου 1985, εφημερεύοντος του π. Μιχαήλ Βουλγαρέλλη και συγχοροστατούντων Ιερέων, μεταξύ των οποίων είναι ο τότε πρωτοσύγκελος και νυν Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος Γ΄. Στο video διακρίνονται πολλά γνωστά πρόσωπα που ήδη δεν βρίσκονται στην παρούσα ζωή, όπως ο π. Παχώμιος Σούγιουλτζης που ιεράτευσε επί σειρά 32 ετών στους Π. Θερμής, καθώς και άλλοι αγαπητοί άνθρωποι που έζησαν στο χωριό. Είναι ένα video ντοκουμέντο που φέρνει σε όλους μας ενθυμήσεις του παρελθόντος, κυρίως δε την ευλογία του Θεού με την ανάδειξη ενός ακόμα Αγίου στον τόπο μας, που μεσιτεύει και πρεσβεύει για την σωτηρία των ευσεβών Χριστιανών.
Στρατής Ανδριώτης - Χαράλαμπος Βατζάκης

3 σχόλια:

  1. Υπέροχη δουλειά. Χίλια μπράβο. Είδα πολλούς πριν ακόμη έρθω να μείνω εδώ στο νησί. Πολύ συγκινητικό βίντεο. Το ανάρτησα και στη σελίδα του Συλλόγου των Πύργων να το δουν ακόμη περισσότεροι.Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΚΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΘΕΡΜΗΣ.. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΥΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΙΕ ΘΕΟΔΩΡΕ ΧΑΤΖΗ...ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ.
    ειδα στον υπνο μου τον Αγιο και δεν ηξερα ποιος ειναι.
    μετα απο καποιους μηνες πηγα να ασπαστω /να προσκυνησω τις Εικονες στον Ιερο ναο Ζωοδ.Πηγης Βαρειας και ειδα ξαφνικα τον Αγιο Θεοδωρο ιδιο ολοζωντανο οπως στο ονειρο μου και μαλιστα φορουσε ιατρικη μπλουζα .!
    ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ.
    τωρα ξερω γιατι η ψυχη μου τοσο πολυ αναπαυοταν απο παιδι στους Πυργους Θερμης.Η Χαρις των Αγιων ηταν απλωμενη παντου. (αναξια και ελαχιστη παντων , Αγγελικη ασθενης κατα παντα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή