Μερομήνια ονομάζει ο λαός της πρώτες 12 μέρες του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών του Αυγούστου, οι άνθρωποι του λαού μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων 12 μηνών. Σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού σε ετήσια βάση είναι και τα μερομήνια. Έτσι ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις "μέρα και μήνας" γιατί σε κάθε μέρα απ' αυτές, αντιστοιχίζεται ένας μήνας. Με μικρές παραλλαγές ο όρος συναντάται και αυτός σ' όλη την Ελλάδα. Πιστεύεται δηλαδή πως ο καιρός της μέρας που γίνεται η αντιστοίχηση θα είναι ο ίδιος- σε μερικά μέρη ο αντίθετος- για τον αντίστοιχο μήνα...
Τα μερομήνια κρατάνε από πολλά χρόνια πριν, με αυτό το τρόπο στα χρόνια που η πρόγνωση του καιρού δεν γινόταν από την μετεωρολογική υπηρεσία αλλά από την γνώση ορισμένων ανθρώπων στα σημεία που εμφανίζονταν στο ορίζοντα. Λοιπόν τα μερομήνια είναι η πρακτική πρόγνωση των ανθρώπων της υπαίθρου που με διάφορα σημάδια που παρακολουθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για όλη σχεδόν την χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές τέτοιες προβλέψεις πέφτουν έξω κυρίως όταν γίνονται. από ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν να διαβάζουν τον καιρό αλλά στην ουσία δεν ξέρουν.
«Τα μερομήνια είναι θέμα πρακτικής και όχι θεωρίας. Δεν περιγράφονται αυτά τα πράγματα. Είναι υπόθεση πείρας, όπως και ιδιαίτερης αντίληψης. Μπορεί δέκα άνθρωποι να βλέπουν το ίδιο πράγμα και να μην ταυτίζονται οι προβλέψεις τους. Η διαφορά δε θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Όσοι ξέρουν, θα προβλέψουν παραπλήσια πράγματα. Αυτό είναι βέβαιο!
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να «δουν» τα μερομήνια, τον καιρό δηλαδή ολόκληρου του επόμενου χρόνου... Ώσπου ήρθε ο φοβερός εικοστός αιώνας να σβήσει σε μια στιγμή και τούτη τη μνήμη. Στην εποχή μας πολύ λίγοι κατέχουν πια τα «μερομήνια». Λίγοι τσοπάνηδες απόμειναν, λίγοι ψαράδες και λίγοι μοναχοί. Ελάχιστοι μόνο άνθρωποι, σπάνιοι και μεγάλης ηλικίας, που ζουν ακόμα ταπεινά κι απόμερα, συνεχίζοντας να κρατούν την ψυχή τους αμόλευτη από τα «αγαθά» του σύγχρονου πολιτισμού. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διαφορές, εδαφολογικές και τις άλλες ιδιαίτερες του κάθε τόπου.
- Γιατί όλα αυτά τα βλέπετε το πρώτο 12ήμερο του Αυγούστου;
Η περίοδος αυτή, έχει σχέση με την εμφάνιση του αστερισμού του κυνός, η οποία κατά τους αστρολόγους του παρελθόντος εθεωρείτο κατ' εξοχήν πρόσφορη για μαντικές παρατηρήσεις πλήττουν καθημερινά.
«Ανέκαθεν αυτή ήταν η κατάλληλη περίοδος. Τότε αρχίζουν τα μελτέμια που παίζουν κύριο ρόλο στην κίνηση των σημαδιών του ουρανού. Επίσης και το φεγγάρι έχει σημαντικό ρόλο. Μέχρι και σεισμούς μπορείς να προβλέψεις από την εικόνα του φεγγαριού. Το φεγγάρι το βλέπω σαν χάρτη κι αν εμφανιστεί σε κάποιο σημείο του μια θολούρα, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά κάπου αντίστοιχα στον τόπο μας. Αυτά όμως τα μαθαίνεις πρακτικά, με την πολλή παρατήρηση. Κι υπάρχουν κι άλλα. Γενικά, το θέμα είναι να παρατηρεί κανείς. Εδώ βρίσκεται πάντως και το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων της εποχής μας. Δεν παρατηρούν, δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους...».
Πράγματι, όπως δείχνουν τα γεγονότα, οι αισθήσεις μας γίνονται όλο και πιο αδρανείς, όλο και πιο αδύναμες. Αμέτρητα τεχνητά εκτυφλωτικά και εκκωφαντικά ερεθίσματα πλήττουν καθημερινά. Και φαίνεται πως δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Ξαφνικά, μέσα σ' αυτόν τον αιώνα της Υψηλής Τεχνολογίας, πάψαμε να βλέπουμε, να ακούμε, να νιώθουμε... Πάψαμε να ζούμε σε σχέση με το φυσικό χώρο που μας περιβάλλει, ζώντας αποκλειστικά και μόνο σε σχέση με τον εαυτό μας. Γι' αυτό μπορεί και να γελάμε ειρωνικά ή αλαζονικά για τους παλιούς και τα μερομήνια τους, αφού καθισμένοι άνετα στην πολυθρόνα μας μπορούμε πατώντας ένα κουμπί ν' απολαμβάνουμε το φωσφορούχο και τόσο δελεαστικό δελτίο καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μιλάμε πια για επιστήμη και για στατιστικές βίαιων θανάτων σωμάτων και ψυχών. Ίσως αυτή να είναι και η πλέον σύγχρονη εκδοχή της ομορφιάς και της αλήθειας, μιας ζωής δίχως ουρανό!
«Τα μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατό να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους που ζουν στη φύση και εργάζονται σ' αυτή. Συχνά ακόμη και επιστήμονες δ
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, υπάρχει ένα σαφής προγραμματισμός για το πώς προβλέπεται ο καιρός της χρονιάς με βάση τα μερομήνια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σαν βάση το παλιό ημερολόγιο, η πρόβλεψη του καιρού ξεκινάει τη 13η Αυγούστου το βράδυ όπου σύμφωνα με τον καιρό εκείνης της βραδιάς προβλέπεται ο καιρός για τον υπόλοιπο Αύγουστο.
Κάθε μέρα που ακολουθεί αντιστοιχεί σε ένα μήνα. Τη 14η Αυγούστου στις 2.00 μ.μ. αρχίζει να προβλέπεται ο καιρός του επόμενου μήνα δηλαδή του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτό το διαχωρισμό μπορούμε να προβλέπουμε τον καιρό για όλους τους μήνες του έτους δηλαδή η 15η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβρη, η 16η στον Νοέμβρη, η 17η στον Δεκέμβρη και ακόλουθα φτάνουμε πάλι στον Αύγουστο την 25η Αυγούστου όπου προβλέπεται τότε μόνο το πρώτο μισό του Αυγούστου.
Με βάση την πρακτική μετεωρολογία, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κώδικες πάνω στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί και κάνουν τις εκάστοτε προβλέψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σταθερά σύννεφα τα οποία συμβολίζουν βροχές.
Επίσης τα σύννεφα με γκρίζα απόχρωση, εάν πρόκειται για πρόβλεψη που αφορά ένα χειμερινό μήνα, εξηγούνται σαν επικείμενο χιόνι για εκείνο το μήνα. Το χιόνι επίσης συμβολίζεται και με σύννεφα άσπρα που μοιάζουν με πρόβατα. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, οι παρατηρήσεις των καιρικών συνθηκών στα μερομήνια γίνονται προσωπικά από τον κάθε πρακτικό μετεωρολόγο τονίζοντας ότι στην σημερινή εποχή δεν είναι πολλοί αυτοί που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνική. τα αποτελέσματα που βγάζουν τα μερομήνια .
Τα μερομήνια κρατάνε από πολλά χρόνια πριν, με αυτό το τρόπο στα χρόνια που η πρόγνωση του καιρού δεν γινόταν από την μετεωρολογική υπηρεσία αλλά από την γνώση ορισμένων ανθρώπων στα σημεία που εμφανίζονταν στον ορίζονται .
Τα μερομήνια αρχίζουν από τις 14 Αυγούστου γιατί πηγαίνουν με το παλιό ημερολόγιο. Συνεπώς στις 14 ξεκινάνε με το πρώτο μήνα που είναι ο Αύγουστος και συνεχίζουν κάνοντας το κύκλο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Επίσης κάθε ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας συμβολίζει την ημερομηνία.
Σίγουρα όμως η επιτυχία στις προβλέψεις εξαρτάτε και από τις κλιματολογικές αλλαγές και από την ώρα που θα εμφανιστούν τα σημεία δηλαδή αν είναι νύχτα ίσως να μην φανούν. Τα παλιότερα χρόνια οι προβλέψεις του ήταν πάρα πολύ κοντά σε ακριβή ημέρα και ώρα. Η πρόβλεψη αντιστοιχεί για όλη την Ελλάδα αλλά σίγουρα ανάλογα με την κάθε περιοχή ίσως να χρειάζεται κάποιες ώρες οι μέρες για να φτάσει το ανάλογο κύμα της πρόβλεψης.
Πηγές:
www.gilofos.com
www.news.935radio.gr
www.tovoion.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου