Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα φτιάξετε ελιές τσακιστές, ξιδάτες, ρουπάδες, αδραμμυτιανές ή διαλεχτές.


Ελιές τσακιστές
Περίπου τον μήνα Οκτώβριο μαζεύτετε ή αγοράζετε ελιές άγουρες (πράσινες).
Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζετε, σπάτε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζετε σε δοχείο μέσα σε νερό.
Τις αφήνετε 4 - 5 μέρες αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, ίσως και δυο φορές την ημέρα για να "ξεπικρίσουν".
Στη συνέχεια ρίχνετε στο δοχείο "άρμη" (νερό με μπόλικο αλάτι) και σε δυο τρεις μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα...
Μικρά μυστικά
Για να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού ρίξτε στο δοχείο που έχει τις ελιές με την άρμη ένα αυγό. Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια του που ξεχωρίζει έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός τάλιρου τότε τα έχετε καταφέρει τέλεια.
Ομως οι τσακιστές ελιές επειδή έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ και αλμυρίζουν γρήγορα, χρειάζονται "άρμη" με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ' αυτή που προαναφέρθηκε. Ετσι αραιώστε το προηγούμενο διάλυμα.

Ελιές ξιδάτες
Γίνονται μόνο οι ελιές από τα "κολοβά" δέντρα (νερολιές). Διαλέγουμε τις ελιές, τις χαράζομε όχι απαραίτητα, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δυνατή άρμη για δυο - τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουμε νερό.
Μετά τις ξεπλένουμε τις βάζουμε σε καινούρια άρμη και προσθέτουμε άνιθο και λεμόνι. Tο λεμόνι βοηθά στο να μην μαυρίσουν οι ελιές και να μπορέσουν να διατηρηθούν σφιχτές. Προσθέτουμε ξύδι το οποίο όμως δεν είναι του εμπορίου, ποτιμήστε βαρελίσιο. Τις αφήνουμε μια δυο μέρες για τις πιάσει το ξύδι και έπειτα οι ελιές είναι έτοιμες για φάγωμα.
Καθώς όμως αδιάζετε ελιές από το δοχείο που τις έχετε αποθηκεύσει καλό είναι να αφαιρείται αναλογικά και λίγο από την άρμη.

Λαδολιές ή Ρουπάδες
Ορισμένα ελαιόδεντρα παράγουν τις ρουπάδες, οι οποίες δεν αποτελούν είδος ελιάς. Απλά ένας μήκυτας στα δέντρα αυτά "κάνει την διαφορά".
Τρώγονται σκέτες, εκτός αν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες οπότε τις βάζουμε σε άρμη για να διατηρηθούν ή στην κατάψυξη.

Αδραμμυτινές
Γίνονται παστές. Τις βάζουμε σε νάυλον σακούλα με τρύπες, ή σε πανέρι, ή σε κασόνι με νερό και χοντρό αλάτι. Τις αφήνουμε για 15 - 20 μέρες.
Οι τρύπες που απαραίτητα πρέπει να έχουντα παραπάνω αποθηκευτικά μέσα βοηθούν στο να φεύγουν τα νερά και να μην σαπίσουν οι ελιές.

Ελιές διαλεχτές - σταφιδωτές
Βάζεις τις ελιές σ' ένα καλάθι μέχρι να ωριμάσουν όλες καλά, Μετά τις ραντίζεις με μπόλικο χοντρό αλάτι επί 2 εβδομάδες μέσα στο καλάθι. Τις βγάζεις, τις τινάζεις με το χέρι (για τα πολλά αλάτια) και τις βάζεις σε γυάλες.

www.lesvosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου