Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ένας μικρός μελισσοκόμος αφηγείται τις εμπειρίες του

 Πώς αγάπησα τις μέλισσες και το μέλι 
του Άγγελου Ανδριώτη
 

Ήμουν πέντε χρονών όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για τις μέλισσες. Αιτία ήταν ο νονός μου, που μια Κυριακή με πήρε μαζί του για να ελέγξουμε τα μελίσσια. Μου άρεσε πάρα πολύ η διαδικασία, έμαθα πολλά πράγματα για τις μέλισσες, γι αυτό και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας...
Η μέλισσα είναι ένα έντομο που ζει 15 εκατομμύρια χρόνια πάνω στην γη. Οι μέλισσες ζουν μέσα σε κυψέλες. Κάθε κυψέλη έχει 2 πατώματα που επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο πρώτο πάτωμα γεννάει η βασίλισσα τα αυγά της και στο δεύτερο πάτωμα είναι οι κηρήθρες στις οποίες οι μέλισσες τοποθετούν και σφραγίζουν το μέλι. Σε κάθε κυψέλη υπάρχουν οι θηλυκές μέλισσες (εργάτριες), οι αρσενικές (κηφήνες) και η βασίλισσα.  Οι εργάτριες ζουν 6-8 μήνες το χειμώνα και δύο μήνες το καλοκαίρι. Η βασίλισσα ζει 2-5 χρόνια, ενώ η ζωή του κηφήνα ολοκληρώνεται μετά τη γονιμοποίηση. Οι εργάτριες είναι αυτές που συναντάμε γύρω από τα λουλούδια και παίρνουν την γύρη και το νέκταρ τους τα οποία τα επεξεργάζονται και τα μετατρέπουν σε μέλι. Το μέλι το τοποθετούν στις κηρήθρες που είναι μικρά εξάγωνα κελιά τα οποία φτιάχνει η μέλισσα από κερί που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της.
Στην αρχαία Ελλάδα το μέλι ήταν γνωστό ως φάρμακο για πολλές παθήσεις. Σήμερα αποτελεί τη βάση για μια υγιεινή διατροφή καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο κ.α.) που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο νησί μας έχουμε πολύ καλή ποιότητα μελιού γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία από λουλούδια για να παίρνουν οι μέλισσες τη γύρη. Η συλλογή γύρης και νέκταρ από μεγάλη ποικιλία ανθέων κάνει το μέλι ποιοτικώς καλύτερο από αυτό που έχει συλλεχθεί από ένα είδος ανθέων. 
Όλα αυτά με έκαναν να αγαπήσω τις μέλισσες και να τις σέβομαι. Πρέπει όμως όλοι να αγαπάμε και να προστατεύουμε τις μέλισσες για να μπορούν να μας δίνουν αυτό το εξαιρετικό προϊόν: Το ΜΕΛΙ    

Άγγελος Ανδριώτης, Ε’ Δημοτικού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου