Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Στους Στρατήδες της Λέσβου

Δράττομαι της ευκαιρίας, για να εξηγήσω κάτι που, κάθε χρόνο σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου, εξηγώ στους φίλους που αμφιβάλλουν αν γιορτάζω… σήμερα. Για το λόγο αυτό καταφεύγω σε δυο εκδοχές για τούτη την εξήγηση. Η μία από έναν Στρατή (Στρατής Μπαλάσκας) και η άλλη από έναν Στράτη (Στράτης Μυριβήλης)...
1. Άλλο, λοιπόν, το όνομα Ευστράτιος (Στράτος) κι άλλο το Στρατής. Το Λεσβιακό (και μικρασιατικό) Στρατής παράγεται από το στρατηγός, εξού και γιορτάζουν, όπως κι εγώ σαν Μυτιληνιός, στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα των Ταξιαρχών. Ήταν λοιπόν, ο «Αρχιστράτηγος, των Άνω Δυνάμεων, ο Στρατηγός των ουρανών», ο Στρατήγης, ο Στρατής που έδινε το όνομα σ’ όλους αυτούς. Ο Ευστράτιος γιορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου.
Το «κάμωμα» με τους Μυτιληνιούς Στρατήδες που έγιναν Ευστράτιοι ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν υποχρεωτικά δημιουργήθηκαν δημοτολόγια και ήρθαν τότε κάποιοι κονδυλοφόροι γραφιάδες (πανάναθεμά τους) και κάποιοι «ιδιωτικώ δικαίω αναμορφωτές» εθίμων εκατοντάδων ετών και κάναν τους Στρατήδες... Ευστράτιους.
2. Οι άνθρωποι της Λέσβου συνήθιζαν και συνηθίζουν στην ομιλία τους, με «χαριτωμένη αφέλεια και αθωότητα» να περικόπτουν συλλαβές απ’ τις λέξεις για να τις στρογγυλοποιούν. Γι’ αυτό και οι Μυτιληνιοί Στρατήδες που προέρχονται όχι από το Ευστράτιος αλλά από το Αρχιστράτηγος, δηλαδή από τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες της Λέσβου γιορτάζουν τούτη τη μέρα, άλλωστε, τέτοια μέρα (8 Νοέμβρη) απελευθερώθηκε και το νησί μας απ’ τον Τουρκικό ζυγό. Το Αρχιστράτηγος, λοιπόν, με τις περικοπές που λέγαμε, έγινε Αϊστράτγους, Αϊστράτ’ς, Στράτ’ς, Στράτης*.
*Ο Στράτης Μυριβήλης, επέμενε στον τονισμό του ονόματός του στην παραλήγουσα για να υποδηλώνει την λεσβιακή του καταγωγή.
Σε πείσμα όμως όλων αυτών, εμείς οι Μυτιληνιοί αν και Ευστράτιοι κατ’ όνομα και κατά ταυτότητα γιορτάζουμε την ημέρα των Ταξιαρχών.
Έτσι λοιπόν σαν Μυτιληνιός κι εγώ γιορτάζω στις 8 του Νοέμβρη, όχι πως δεν δέχομαι ευχές και στις 13 Δεκεμβρίου αλλά... για να εξηγούμαι!
Ευχαριστώ όλους όσους με τίμησαν σήμερα με τις ευχές τους!
Μηθυμναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου