Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δρόμος υψίστης επικινδυνότητας

Το χωριό των Πύργων Θερμής στη Λέσβο, διασχίζεται από έναν κεντρικό δρόμο, που λογίζεται ως Εθνική οδός, απ’ τον οποίο διέρχονται νυχθημερόν πολλά οχήματα κάθε τύπου, ακόμα και βαρέα, καθώς και δίκυκλα παντός κυβισμού, κινούμενα από και προς την πόλη της Μυτιλήνης, καθώς και προς τα χωριά του ανατολικού τμήματος του νησιού...

Δεδομένου ότι ένθεν και ένθεν αυτού του δρόμου, υπάρχουν σε πολύ μικρή απόσταση πολλά σπίτια, αυλές και καταστήματα, χωρίς να διαχωρίζονται με πεζοδρόμια, και αναγκαστικά η μετακίνηση των πολιτών γίνεται εντός του δρόμου, πλάι στα αυτοκίνητα, καθιστά τον δρόμο αυτό ως υψίστου επικινδυνότητας. Ένας δρόμος ο οποίος είναι ευθεία, και αμελώς μένει χωρίς διαγραμμίσεις, χωρίς διαβάσεις, δίχως πινακίδες σήμανσης που να προειδοποιούν ότι η περιοχή κατοικείται και να ορίζουν ανώτερο επιτρεπτό όριο ταχύτητας των οχημάτων, χωρίς τους υποτυπώδεις τροχονομικούς ελέγχους, καθώς και την παντελή αδιαφορία του κράτους και των αρμοδίων που γνωρίζουν την επικινδυνότητα της καταστάσεως αυτής λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σ’ αυτό τον δρόμο, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο οδηγών, επιβαινόντων και πεζών καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς.
Δυστυχήματα που τα αίτιά τους οφείλονται κυρίως στην προκλητική ασυνειδησία πολλών οδηγών που δεν κατανοούν ότι οδηγούν εντός κατοικημένης περιοχής, αναπτύσσοντας ακόμα και υπερβολικές ταχύτητες μέσα στο χωριό, κάνοντας παρανόμως προσπεράσματα, χωρίς να έχει γίνει ποτέ έστω και μία σύσταση στους υπαιτίους για αυτές τις παραβάσεις, αφού δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάποιο μπλόκο της αστυνομίας για αυτές τις παρανομίες. Πέραν αυτών των ατοπημάτων, διεξάγονται «κόντρες» και επιδείξεις επικίνδυνων ελιγμών και «δεξιοτήτων» των δικυκλιστών, θέτοντας σε πολλαπλούς κινδύνους τους πεζούς, προκαλώντας ταυτοχρόνως ηχορύπανση με τους θορυβώδεις κινητήρες, που έχει ως αποτέλεσμα την όχληση των περιοίκων, των τουριστών, των πολλών προσκυνητών και των φοιτητών που διαμένουν στο χωριό.
Άκρως επικίνδυνη είναι η όλη κατάσταση και για το γεγονός ότι επί της οδού αυτής λειτουργεί το Γυμνάσιο Θερμής και οι μαθητές του είναι αναγκασμένοι να κινούνται μέσα στο δρόμο έχοντας έκθετη την ακεραιότητα της ίδιας της ζωής τους. Επίσης, στην περιοχή αυτή υπάρχουν ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και η πιο πολυσύχναστη παραλία του ανατολικού τμήματος του νησιού, το «Κανόνι», που φιλοξενεί χιλιάδες λουόμενους, οι οποίοι διέρχονται από αυτό το ίδιο δρόμο.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού είναι εντονότατες γι’ αυτή την χρόνια και διαιωνιζόμενη παραβατικότητα, που δημιουργεί φόβο, ανησυχία και αβεβαιότητα, αφού κάθε στιγμή γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της παράνομης και προκλητικά επίφοβης διέλευσης οχημάτων και μοτοσικλετών, βιώνοντας ένα μέγα πρόβλημα για το οποίο επιβάλλεται η με κάθε τρόπο αντιμετώπισή του, με την εκδήλωση μονίμου ενδιαφέροντος, με στόχο την επίλυση του καίριου αυτού προβλήματος με την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων φορέων ώστε να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των προβλεπομένων από τους νόμους ρυθμίσεων, ώστε να επέλθει ο καθησυχασμός και η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών.

2 σχόλια:

  1. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα και σε πολλά άλλα θα δοθεί όταν γίνει ο νέος δρόμος Θερμής-Μανταμάδου που έχει στοιχειώσει εδώ και χρόνια.
    Το έργο έχει κολλήσει στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να πιέσει για την ολοκλήρωση της.
    Κάποιοι προτιμούν να ονειρεύονται σήραγγες ενός χιλιομέτρου(και κόστους εκατομμυρίων ευρώ) στη Στύψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή