Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τα «Λαζαρέλια»

«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.

Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς στους πεθαμένους.
Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,
που το στόμα μου πικρό φαρμάκι.
Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι.

που το στόμα μου, σαν περιβόλι...

 


Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Bάγια, Bάγια και Bαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ’ αρνί.

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,

γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.
Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια των Βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώνε το παχύ τ’ αρνί.»

Σάββατο του Λαζάρου και οι μνήμες μας γυρίζουν πίσω τότε που ως μαθητές εκείνη τη μέρα κοινωνούσαμε, κλείναν τα σχολεία και γυρίζοντας στο σπίτι από την Εκκλησία η μάνα μας είχε έτοιμα τα «Λαζαρέλια». Με στρογγυλευμένο ρομβοειδές σχήμα και πάνω μια σφραγίδα με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό (πατρογονικό κειμήλιο) ήταν ότι έπρεπε για κολατσιό μετά τη νηστεία.

Σήμερα πρωτοτυπώντας η στήλη θα σας παρουσιάσει μια παραλλαγή της συνταγής για τα «Λαζαρέλια» αυτά.

Υλικά: 1 κούπα λάδι, 1 κούπα ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, 1 κουταλάκι κανέλα, 2 κουταλάκια γλυκάνισο, 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό, 2 φιλτζανάκια του καφέ ζεστό ούζο, λίγο αλάτι, σταφίδες μαύρες ή μοσχοκάρφια, 60 γραμ. μαγιά και 8 ποτήρια αλεύρι (ζύμη μαλακή, όχι σφιχτή)

Παρασκευή: Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά με χλιαρό νερό και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά και το υπόλοιπο αλεύρι. Πλάθουμε τα Λαζαρέλια (νεότερες τεχνικές τα θέλουν σε σχήμα παιδιού με σταυρωμένα τα χέρια). Βάζουμε τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Και του χρόνου με Υγεία
Πηγή: vatera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου