Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θερμή της Λέσβου το 1915

Το 1915 η Θερμή και ειδικότερα το "Σάρλιτζα Πάλλας" θα ζήσουν μια ακόμη μεγαλειώδη στιγμή, την άφιξη και παραμονή σ' αυτό του μεγάλου ηγέτη Ελευθέριου Βενιζέλου. Η επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου στο νησί πραγματοποιήθηκε στις 25/4/1915 μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία (21 Φεβρ./ 6 Μαρτ. 1915) καί την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Δημ. Γούναρη...

Στα πλαίσια της ολιγοήμερης παραμονής του, ο μεγάλος πολιτικός επισκέφθηκε τη Θερμή δύο φορές. Η πρώτη του επίσκεψη ήταν ολιγόωρη και έγινε στο περιθώριο μιας θαλασσινής εξόδου με βενζινάκατο. Μετά από παράκληση του πλήθους που είχε κατακλύσει την παραλία του χωριού καί ζητωκραύγαζε το μεγάλο ηγέτη, ο Ε. Βενιζέλος καί η συνοδεία του (Αλεπουδέλλης, Σιφναίος, Παρίτσης, Μελανδινός κ.α.) αποβιβάστηκαν και παρέμειναν για λίγο χρόνο στο ξενοδοχείο " Σάρλιτζα Πάλλας", όπου έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από ντόπιους και πρόσφυγες της περιοχής.

Η δεύτερη επίσκεψη έγινε λίγες μέρες, αργότερα, στις 4/5/1915 στα πλαίσια γεύματος που του παρέθεσε ο Γρ. Βαμβούρης, στο ίδιο ξενοδεχείο. Προσκεκλημένοι, πολλά πρόσωπα σημαίνοντα της κοινωνίας της Μυτιλήνης καθώς και φίλοι του Βενιζέλου όπως οι κ. Αλεπουδέλλης, Μ. και Α. Σιφναίος, Καμπούρης, κ.α. Η πομπή, αποτελούμενη από τρία αυτοκίνητα καί τρεις άμαξες, ξεκίνησε στις 9:30 π.μ. από τη Μυτιλήνη καί σ' όλο το μήκος της διαδρομής προς Θερμή, οι κάτοικοι των χωριών (Παναγιούδα, Πάμφιλα, Πύργοι Θερμής) του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Στην παραλία της Θερμής, η υποδοχή υπήρξε μεγαλειώδης. Αψίδες με επιγραφές όπως "χαίρε ελπίς των προσφύγων" κ.α. στεφάνωναν την οδό προς το ξενοδοχείο. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να δει και να χειροκροτήσει τον μεγάλο πολιτικό. Μια τεράστια αψίδα από λουλούδια μπροστά στο ξενοδεχείο εικόνιζε, ψηλά ένα γιγάντιο στέμμα και κάτω τις εικόνες του Ε. Βενιζέλου, του βασιλιά και της βασίλισσας, ενδεικτική των πεποιθήσεων του λεσβιακού λαού.
Στην είσοδο του ξενοδοχείου ο Βενιζέλος σταμάτησε. Οι προσφωνήσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Ο ιερεύς, η δασκάλα του χωριού, εκπρόσωπος του Αϊβαλιού υποδέχτηκαν το Βενιζέλο με θερμότατα λόγια. Στη συνέχεια, μέσα από ένα πλήθος που τον αποθέωνε, μπήκε στο ξενοδοχείο. Η εφεμερίδα "Σάλπιξ" περιγράφει: "Τα καφενεία καταστόλιστα με πολύχρωμες αψίδες, σημαίες και εικόνες... Εις την είσοδον του ξενοδοχείου παιανίζει μουσική... Στην αυλή του ξενοδοχείου πολλοί προσπαθούν να τον πάρουν στα χέρια τους..."
Η αγάπη όμως, του κόσμου ήταν τέτοια που κανείς δεν απομακρύνθκε από το χώρο μπροστά στο ξενοδοχείο. Όλοι ζητούσαν να δουν και ν' ακούσουν το μεγάλο πολιτικό, γεγονός που ανάγκασε τον Ε. Βενιζέλο ν' απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στο συγκεντρωμένο πλήθος, το τέλος του οποίου έσμιξε με ενθουσιώδεις ζητωκραυγές.
Μετά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο λαός της περιοχής και λίγες ώρες αργότερα, παρετέθη στον Ε. Βενιζέλο γεύμα στη μεγάλη τραπεζαρία του ξενοδοχείου. Η επίσκεψη και παραμονή στη Θερμή ολοκληρώθηκε με μια θαλασσινή βόλτα με το ιστιοφόρο του κ. Μελανδινού. Στη θαλασσινή αυτή έξοδο ο Ε. Βενιζέλος απεδείχεθη δεινός ιστιοπλόος. Οδήγησε το ιστιοφόρο σκάφος με ιδιαίτερη επιδεξιότητα στον μικρό όρμο της Θερμής, κάνοντας τους απαιτούμενος ελιγμούς γύρω από το νησάκι που βρίσκεται καταντίκρυ στην παραλία, που απ' αυτό το γεγονός ονομάστηκε από τους κατοίκους "Βενιζέλος", χωρίς να βραχεί κανείς από τους συνεπιβαίνοντες."Όταν πατήσω σε καΐκι γίνομαι άλλος άνθρωπος" φέρεται να δήλωσε. Παρακολούθησε στη συνέχεια τράβηγμα διχτιών και ξεψάρισμα, που έγινε προς τέρψη του Μεγάλου Κρητικού. Αναχώρησε στη Μυτιλήνη το απόγευμα...
Πηγή: "ΘΕΡΜΗ - Μια μικρή κώμη με ιστορία 5.000 χρόνων" του Γεωργίου Π. Διγιδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου