Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«Ήταν γραφτό του»

Στο χριστιανικό λαό μας επικρατεί ακόμη, δυστυχώς, άγνοια των αληθειών της πίστεώς μας. Καί τούτο γιατί ο ανάδοχός μας δεν φρόντισε να μας διδάξει την πίστη, οι γονείς μας δεν ήξεραν πιο πολλά καί εμείς δεν κάναμε καμιά προσπάθεια με τη μελέτη, τα κηρύγματα καί μία αγία ζωή, να μάθουμε αυτές τις αλήθειες. Έτσι μείναμε στην άγνοια καί την πλάνη...
Μία τέτοια πλάνη είναι η πεποίθηση πολλών, όταν βλέπουν ένα δυστύχημα, ένα θλιβερό γεγονός στη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, να λένε: «Γραφτό του ήταν». Ή να θυμούνται το παλιό ρητό: «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον». Μία τέτοια αντίληψη είναι άκρως αντίθετη προς τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
Αλίμονο αν ο Θεός έχει προορίσει τον ένα να ζήσει πάμπολλα χρόνια καί τον άλλον να πεθάνει νέος. Τον ένα να πεθάνει με εγγόνια καί δισέγγονα καί τον άλλον μόλις πανδρευθεί. Τον ένα να πεθάνει από φυσικό θάνατο καί τον άλλο να τον πατήσει αυτοκίνητο. Τόν ένα νά πάει στόν Παράδεισο καί τόν άλλο στην Κόλαση. Τότε θά ήταν άδικος ο Θεός. Θα ήταν αιτία του κακού, Μή γένοιτο!
Για μας ο Θεός είναι στοργικός πατέρας. Όλους τους ανθρώπους αγαπά, θέλει όλοι νά σωθούν, όλοι νά γνωρίσουν την αλήθεια (Α' Τιμ. β' 4), όλοι νά κερδίσουν τη Βασιλεία Του. Όμως τον άνθρωπο τον προίκισε καί με την ελευθερία, νά διαλέγει μόνος του πώς νά ζήσει, ώστε νά φέρει καί την ευθύνη.
Από μας λοιπόν εξαρτάται πλέον η σωτηρία μας. Με την χριστιανική μας πίστη καί την αγία μας ζωή, μπορούμε πολλά κακά ν' αποφύγουμε καί την αιώνια ζωή νά κερδίσουμε.
Πηγή: «Πλάνες και η Αλήθεια» του σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού Παρασκευόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου