Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές των ανατολικών ακτών της Λέσβου, βρίσκεται το χωριό Πύργοι Θερμής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειότερα από την πόλη της Μυτιλήνης. Μπροστά στην πανέμορφη αγκαλιά της νησιωτικής αυτής γης, ένας πανέμορφος κόσμος, γεμάτος με σπάνιες χάρες και εικόνες ιδανικές, ξεπροβάλλει μαζί με το φως του ήλιου, ζωγραφίζοντας με τα πιο φανταχτερά χρώματα τον ουρανό και τα σύννεφα, καθώς καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της θάλασσας του Αιγαίου. Αγκαλιάζουν στην απεραντοσύνη τους τούτη τη γη, σαν μια αρμονική συμφωνία που αποκαλύπτει τον παραδεισένιο και αγιασμένο τόπο της Θερμής, γαλήνιο, ήρεμο.
σ.α.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αρχαία Θερμή - Εκδήλωση ορόσημο στη σημαντικότερη προϊστορική πόλη

Εντός των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Θερμής, που βρίσκονται στην τοποθεσία «Γιάργια» στους Πύργους Θερμής της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε μία εξαίρετη μουσική εκδήλωση, με την επωνυμία: ωδή στην «όμορφη σελήνη» (κάλαν σελάνναν), προερχόμενη από στίχους ποιήματος της μεγάλης ποιήτριας Σαπφούς, η οποία έχει γράψει πανέμορφα ποιήματα για τη σελήνη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που υποστήριξε ηθικά και οικονομικά την εκδήλωση αυτή που διεξήχθη κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο καί την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ο χώρος αυτός, όπου απεκαλύφθησαν προσφάτως μετά από ενδιαφέρουσες ανασκαφές, οι 6 πολιτείες που είχαν διαδοχικά κτιστεί και καταστραφεί κατά τους χρόνους της αρχαιότητας, επιλέχθηκε από την προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας, την κ. Όλγα Φιλανιώτου, για να δοθεί αυτή η μουσική εκδήλωση, επειδή θεωρείτε ως η σημαντικότερη προϊστορική πόλη που είναι πλέον επισκέψιμη και ο καθένας μπορεί να θαυμάσει μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης.
Το βραδάκι λοιπόν, της 24ης Αυγούστου του 2010, πλάι στους αρχαίους οικισμούς που πρωτοκατοικήθηκαν πριν από 5.000 χρόνια, ο Ηλίας Λούγκος, παλαιός συνεργάτης του Μάνου Χατζηδάκη, και η Δέσποινα Στεφανίδου παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας, απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο, συνθέσεις των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Περίδη, Ξυδάκη, Μουντάκη κ.α. που ενθουσίασαν ντόπιους και τουρίστες, φίλους της μουσικής και του πολιτισμού υπό το φως της σελήνης, ξαναζωντανεύοντας μνήμες των αρχαίων χρόνων.
Σ.Α.



Ηλίας Λιούγκος και Δέσποινα Στεφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου